Tämä tapaus kuuluu sarjaan nimeltä Ennustajan käsikirjasto. En tiedä minkänimisiä sarjan muut osat ovat mutten pahemmin välitäkään. Tässä kirjassa kerrotaan uniin liittyviä historiallisia anekdootteja ja unissa esiintyvien asioiden tulkintapoja, esim. väreille on oma lukunsa. Yhdellä aukeamalla tutustutaan Sigmund Freudiin jonka mukaan lähes kaikki unet ovat seksuaalisia, seuraavalla tämän työkaveriin Carl Jungiin joka oli aluksi Freudin teorioiden kannattaja mutta alkoi myöhemmin ajatella omilla aivoillaan. Näistä herroista oli kiinnostavaa lukea, sillä olen nähnyt (ja omistan) lempiohjaajani David Cronenbergin elokuvan A Dangerous Method joka kertoo heistä.

Kirjan lopussa on vielä aakkosjärjestyksessä oleva lista "yleisimmistä unisymboleista" ja näiden lyhyet selitykset, tosin aika ajoin kehotetaan lukijaa miettimään myös voisiko selitys löytyä hänen henkilökohtaisesta elämästään jota kirja ei tunne. Omissa unissani harvemmin esiintyy mitään kaksosia tai viisaita vanhoja miehiä jotka ovat kuulemma persoonallisuuden eri puolia edustavia arkityyppejä, ja kanakin kuulemma edustaa "älyn puutetta" vaikka kanat tutkitusti ovat älykkäämpiä kuin nelivuotiaat lapset. Kalan edustaminen sekä kristillisyyttä että penistä hieman hihitytti.

Joihinkin asioihin tarjotaan myös hieman suorempaa selitystä, hengästyminen saattaa viitata siihen että unennäkijällä on liian painava peitto ja vesilasi siihen että on jano. Pari asiaa tuntui noiden juttujen lisäksi hyvinkin järkeenkäyvältä, olen nimittäin ihmetellyt miksi näen unia joissa ravaan ihastukseni kohteen rappukäytävässä (en tosin tiedä asuuko hän enää siinä talossa) mutta itse typpiä ei yleensä näy kuin korkeintaan vilaukselta. No jälkeenmainitun seikan nyt tajuan itsekin  johtuvan siitä etten näe kyseistä miestä oikeastikaan enää koskaan sillä olemme riidoissa, mutta se porraskäytäväjuttu on hieman mietityttänyt ja nyt sain sillekin selityksen. Se merkitsee Freudin mukaan yhdyntää, eli minua panettaa. Sen tosin tiesin jo ennestään.

Selkounet kiinnostavat. En ole koskaan nähnyt sellaista, tai jos olenkin niin en ole pystynyt vaikuttamaan tapahtumiin, vaikka jonkinlaista laiskaa yritystä onkin ollut olemassa ainakin vielä valveilla ollessa, jolloin ennakkovalmistelujen tietysti tuleekin tapahtua. En tosin tiedä mitä tekisin jos saisin unessani tehdä mitä haluan. Jos toteuttaisin kaikki valve-elämän toiveeni ja sensellaiset niin se olisi tietysti ihanaa, varsinkin koska tunteeni ovat ylipäätään voimakkaampia unessa kuin valveilla, mutta herättyäni sitten vituttaisi kun mitään ei olekaan oikeasti tapahtunut. Kokemusta on. Aiheesta on siis oma lukunsa tässä kirjassa, ja sen mukaan jotkut ovat väittäneet uneksineensa samasta paikasta, samoista ihmisistä ja samasta keskustelusta kun kaverinsa joiden kanssa ovat sopineet asiasta etukäteen. Heh.