paranneltu vartijat hoi.jpg

Nyt kun neljä viimeisintä lukemaani kirjaa ovat olleet Kiekkomaailma-sarjaa, on varmaan aika lukea välillä jotain muutakin. Mutta ensin jaaritellaan tämä läpi. Tämä oli ensimmäinen lukemani sarjan osa joka kertoo poliisimies Vimesista (vaikka takakansi tosin antaa ymmärtää Porkkanan olevan keskeisin tekijä). Vimes on yksi sarjan suosituimpia hahmoja (lähde: havaintoni Deviantartissa) ja hänestä onkin vaikea olla tykkäämättä. Tuollaiset parranajoa laiminlyövät ja katuojassa oksentelevat mutta korkean moraalikäsityksen omaavat turjakkeet ovat tosin omasta mielestäni vähän kulunut juttu, mutta ehkä ne eivät olleet sitä vielä kirjan ilmestymisvuonna 1989. Vimes on hieno mies joka tapauksessa, samoin hänen alaisensa Porkkana, Colonna ja Nobby, joiden kanssa hän muodostaa Kaupunginvartioston. He kai esiintyvät myös kirjan kannessa, tosin melko tunnistamattomina möhkäleinä. Kuvassa kyllä lohikäärme syöksee heidän päälleen tulta, joten heidän pitäisi järjen mukaan olla vielä tunnistamattomamman näköisiä. Tulen nimittäin mainitaan yhdessä kohdassa olevan miljoona-asteista, mikä on sama lämpötila kuin auringon kaasukehässä. Ainakin meille tutun auringon, Kiekkomaailmallahan on omansa. Kansikuva tosin on ihan sympaattinen, mutta pakko sanoa että tämä seuraava kuva se vasta sopisi kanteen loistavasti:  http://www.paulkidby.net/index.php/gallery/artwork-paintings/image?view=image&format=raw&type=img&id=2

Nobby on huippu. Lisäksi tässä sarjassa on niin sympaattisia romansseja ettei edes tule kauheasti tarvetta kehittää mitään omia "hehheh noi on kyllä homoja" -tyyppisiä teorioita. Muut saavat hoitaa sen homman ja mielellään tuottaa hyvinpiirrettyä kuvamateriaalia aiheesta.

Nämä minun tekstini eivät kyllä tee tälle sarjalle oikein mitään oikeutta, mutta sellaista on elämä. Sarjatuotettua sielun synkkyyttä, tätä kirjaa lainatakseni.