Joo, nuo kolme pistettä ovat osa tämän kirjan nimeä. Jostain syystä.

Tykkään välillä lukea kirjoja, joissa joku asioista tietävä kertoo tavan tallukoille miten asiat kuuluu oikeasti tehdä. Ei sellaisten lukemisella itsestään kyllä kovin coolia kuvaa anna, pakko myöntää. Tasapainon vuoksi kuuntelen tätä kirjoittaessani coolia fantasiamusiikkia.

Olen liimannut tämän kirjan väliin sata post it -lappua niihin kohtiin, joita vastaan haluan väittää. Tuollainen paperin haaskaus sotii kirjan ideaa vastaan, mutta ehkäpä käytän ne vielä uudestaan.

1."Hyvät kengät kestävät kymmenen vuotta"

Itselläni kengät kestävät yleensä kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen, jolloin ne ovatkin sitten jo ihan paskana. Mistä tuollaisia Hyviä Kenkiä oikein saa, pitääkö teettää jollain hovisuutarilla yksisarvisen nahasta tms?

2. "Metsä on täynnä ekologisia eläimiä, jotka ovat kasvaneet itsekseen ilman väkirehua, väkilannoitteita, traktoridieseliä ja lämmitettyjä tiloja. Opettele siis laittamaan riistaruokia."

Ekologinen eläin kuulostaa jotenkin tosi typerältä, niin kuin joku hirvi kierrättäisi ja ajaisi pyörällä ja sen sellaista. Toisekseen, villit eläimet loppuisivat tästäkin maasta aika hemmetin nopeasti jos miljoonat ihmiset saisivat päähänsä että riistan syönti on tosi jees.

3. "On itsestään selvää, että "valolla varustettu paristokäyttöinen pippurimylly" on yhtä tarpeeton kuin paristokäyttöinen korkkiruuvi."

En ole ihan varma, oliko tuo tarkoitettu vitsiksi vai ei.

4. "Ryöstökalastus uhkaa monia lajeja. Ole siksi valppaana, kun ostat esimerkiksi turskaa, tonnikalaa, haikalaa ja ruijanpallasta."

Pidänpä tämän mielessä seuraavan kerran haita ostaessa.

5. "Riippumatto on äärimmäisen ystävällinen ympäristölle."

Mitä? Miksi?

6. "Jos kasvisvaihtoehdot eivät houkuttele, broilerinliha rasittaa ilmastoa vähiten, jos haluat valkuaisaineita kasvatetuista eläimistä."

Ihmisethän eivät muutenkin jo tarpeeksi samaista kanoja vihanneksiin. Maailmaan ei tarvita yhtään ihmistä joka ostaa tämän kaikista huonoiten kohdellun tuotantoeläimen lihaa pitäen sitä jonain ekotekona. Suksi kuuseen, Johan. 

7. "SYÖ JOTAIN UHANALAISTA. Merkillistä kyllä sellainen kasvi- tai eläinlaji, jota ei syödä, uhkaa kuolla sukupuuttoon, koska kukaan ei halua kasvattaa sitä." 

Jos joku kasvi on pahanmakuinen ja täynnä siemeniä, niin hittoako sitä sitten kasvattelemaan. Ja missä sellaisia muka edes myydään? Pitäisi ilmeisesti luoda joku keinotekoinen kysyntä tyhjästä. Tämä myös muistuttaa sitä argumenttia, jolla lihansyöntiä noin yleensä puolustellaan, eli siat kuolevat sukupuuttoon jos niitä ei syödä, tms. Ei jatkoon.

8. "Vältä rutiininomaista autoilua, rutiininomaista auton valintaa, rutiininomaista shoppailua, kaikkea rutiininomaista."

Tuo on kyllä ihan hyvin sanottu. Yleensä ihmiset tekevät huonoja valintoja eivät niinkään siksi että se on heistä kivaa tai miellyttävää, vaan koska ovat vain jämähtäneet vanhoihin tottumuksiinsa jotka eivät paranna elämänlaatua mitenkään.

Jaa, siinä se olikin. Pääsin siis lopettamaan tämän rutinan mukavan positiivisissä merkeissä. Anteeksi että jouduitte lukemaan tämän. Vaikka eihän teitä kyllä kukaan pakottanut.