Olen ensimmäistä kertaa Helsingin kirjamessuilla bloggaajan ominaisuudessa, ja kyseisillä messuilla ylipäätään vasta toista kertaa, joten en saavuttuani paikan päälle ensin oikein tiennyt mitä tekisin. Vein esimerkiksi takkini yleiseen narikkaan ja maksoin siitä huvista kolme euroa, vaikka meille Lehdistön Edustajille olisi ollut oma maksuton tavaroiden säilytys. No, huomenna olen viisaampi. Aamiaisen ja lounaan virkaa sai toimittaa soijatäytteinen voileipä, ja sitten olin valmis aloittamaan päivän täysissä ruumiin ja sielun voimissa.

IMG_0825.jpg

Ensimmäiseksi osallistuin Helsingin Science Fiction seuran arpajaisiin, josta voitin kolme vapaavalintaista Marvin-zineä. Yksi näistä mukaan nappaamistani lehdistä oli varsin hulvaton parodia Ultra-lehdestä.

Seuraava pysähdyspaikkani oli Feministisen sarjakuvatoiminnan ständi, jossa olivat parhaillaan puhumassa Pii Anttonen ja Kimmo Lust, jotka ovat olleet tekemässä omakohtaisia sarjakuvia teokseen Näkymätön sukupuoli. Kyseisestä kirjasta on ilmeisesti enemmänkin juttua huomenna.

IMG_0826.jpg

IMG_0827.jpg

Tämän jälkeen menin viereiseen pöytään tekemään oman kahdeksansivuisen pienlehden, eli kasarilehden, joiksi niitä minun koulussani kutsutaan. Pajaa oli pitämässä varsin sympaattinen naishenkilö.

IMG_0828.jpg

Alakulmassa näkyy pienenä oma lehteni, Pussaava kettu.

Saatuani askarteluni valmiiksi lähdin taas kiertelemään messukeskusta, ja huomasin piakkoin Yöpöydän kirjat -blogin Niinan puolisonsa kanssa. Kuuntelimme Maria Turtschaninoffin ja Salla Simukan keskustelua fantasiasta. Simukan uutuus Sytytä valot!/Sammuta valot! herätti mielenkiintoni. Turtschaninoff kertoi, että hän on urallaan tuntenut halua kirjoittaa velhoista ja lohikäärmeistä, mutta ollut tekemättä niin välttääkseen kliseitä. Omasta mielestäni kirjoittajien ei pitäisi rajoittaa luovuuttaan tuolla tavalla. Yksittäiset aiheet eivät ole itsessään kliseisiä, vaan niiden käyttäminen kaavamaisella, muista kirjoista ja elokuvista opituilla tavoilla ilman sen suurempaa ajatusta. Sitä paitsi, jos pitäisi välttää kaikkea minkä joku muu on jo tehnyt, ei voisi kirjoittaa mitään.

IMG_0829.jpg

Salla Simukka palasi heti seuraavaan ohjelmanumeroon, jonka aiheena oli "Kauhua lapsille ja nuorille". Hänen lisäkseen puhumassa olivat Paula Noronen ja Jari Mäkipää.

IMG_0830.jpg

Varsinkin Noronen oli todella hauska keskustelija, eivätkä muut kaksi jääneet paljoa huonommiksi. Itseäni jäi tosin ihmetyttämään se, kun Noronen sanoi lapsille sopimattomuuden rajan peleissä tai jossain menevän siinä että verta näkyy, tms. Pidän tekopyhänä tuollaista "väkivaltaa saa näyttää mutta sen seurauksia ei" -ajatusta.

Hakiessani juotavaa bongasin Pöyrööt-kojun, joka nauratti kovasti. Pöyrööt! Ristus notta!

IMG_0832.jpg

Seuraavaksi siirryimme kuuntelemaan Kallion lukiolaisten tekemiä ya-kirjailijoiden haastatteluja. 

IMG_0833.jpg

Sini Helminen keskustelemassa kirjastaan Veden vallassa.

IMG_0835.jpg

Nuoret myös lausuivat ääneen otteita kirjoista. Taustalla Elina Pitkäkangas, Ruska-kirjan kirjoittaja.

Meidän osaltamme päivän viimeinen puhuja oli Esko Valtaoja. Kuuluisana henkilönä hän veti tietysti penkkirivit täyteen väkeä, muttei syyttä suotta. Hän oli loistava esiintyjä, ja huomasin suorastaan nyökytteleväni hänen puheilleen vaikken ollutkaan kaikesta aivan samaa mieltä. Minun alkoi tehdä mieli hankkia käsiini joku hänen kirjoistaan. En kuitenkaan ehkä raaski ostella kauheasti kirjoja näiltä messuilta, kun minulla on jo valmiiksi kesken ainakin kymmenen kirjaa.

IMG_0836.jpg

Tässä vielä kuva tämän päivän ostoksistani, mukana myös aiemmin mainittu Pussaava kettu. 

IMG_0839.jpg