minna%20canth.jpg

 

Alkuperäinen postaus täällä

 

Useita tekijöitä: Minna & miehet – Minna Canthia sarjakuvina

Kieli on kirjallisuudessa niin tärkeässä osassa etteivät yritykset siirtää kirjallisia tarinoita muilla taidemuodoilla kerrotuiksi ole aina kovin onnistuneita. Tässä yksi esimerkki. Kokoelman sarjakuvat ovat joko järjettömiä tai kehnoja tai molempia, ja ainoastaan kaksi viimeistä ovat edes hyvin piirrettyjä ja näistäkin vain jälkimmäinen, kokoelman päättävä Kuoleva lapsi, kertoo alkutekstin tarinan (tai jonkin tarinan) selkeällä ja johdonmukaisella tavalla. Tästä jäi huono ja tympeä olo.

 

Minna Canth: Anna Liisa

Aloin lukea tätä hetikohta Minnan & miesten jälkeen, enkä aluksi pitänyt tästäkään. Ennen pitkää näytelmä kuitenkin imi mukaansa, ja oli tähän haasteen ehkä positiivisin lukukokemus, vaikka olikin melko ahdistava. Ahdistavuus tuntuu kuuluvan olennaisesti Canthin tuotantoon, tämä kun kuvasi vähäosaisten elämää kaunistelemattomasti ja jopa inhorealistisesti (ks. Kuoleva lapsi). En oikein tiennyt miten loppu olisi pitänyt tulkita, kuvasiko se sitä mitä voi tapahtua kun kaikki toivo on mennyttä vai ajatteliko Canth että ihmisen kuuluisi oikeasti omistautua niin paljon Jumalalle että muu menettää merkityksensä?

 

Minna Maijala (toim.): Minna Canth - Ihmisen kuvia. Novelleja

Tästä luin oikeastaan vain esipuheen (tai johdannon, tai sekä että, ne alkuhölinät joka tapauksessa), ensimmäisen novellin joka oli Kuoleva lapsi (taas) sekä osan toisesta novellista Epäluulo. Jostain syystä jotenkin väsyin kesken kaiken ja loppu meni selailuksi. Enemmän kuin varsinaisista novelleista, jotka tuntuivat lähinnä kuriositeeteilta, pidin Minna Maijalan kirjoittamista alustuksista. Canth ei ollut huono kirjoittaja, mutta hänen käyttämänsä kieli oli nykynäkökulmasta todella vanhahtavaa ja novellien kaunokirjallisten ansioiden sijaan Maijalaakin ovat lähinnä kiinnostaneet Canthin yhteiskunnalliset pyrkimykset jotka tarinoista näkyvät. Ehkä syystäkin Canth muistetaan lähinnä tasa-arvon edistäjänä eikä tarinanikkarina.