Lainasin ja luin tämän sarjakuvan jotta voisin äänestää Goodreads Choice Awards -äänestyksessä jotakin, ja tämä ylitti odotukseni aika kirkkaasti. Olen katsonut Atwoodin romaaniin perustuvaa tv-sarjaa ehkä kolme jaksoa, en ole ylipäätään oikein mikään sarjojen katsoja. Tämä sarjakuva meni minulla jotenkin ihan eri tavalla ihon alle.

Tarina on varsinkin näin naisena pelottava ja ahdistava. Tätä lukiessa alkaa tuntea, että oma vapaus on pienestä kiinni, eikä nykyinen yhteiskunnallinen ilmapiiri ole kovin kaukana tarinan takaumissa kuvatusta. Taantumuksellisuus on vaarallinen ja väkivaltainen voima.

En ole alkuteosta lukenut enkä osaa tätä sarjakuvaa siihen verrata, mutta minulla pisti silmään, miten vähän ei-valkoisia hahmoja tässä oli tv-sarjaan verrattuna. Kaikki ovat oikeastaan nimettömiä taustahahmoja. Romaanin julkaisuajan peruja lienevät takaumien vahvat toisen aallon feminismin tunnelmat: pornoa vastustetaan ja lesbous nähdään jonkinlaisena poliittisena aseena miesten ylivaltaa vastaan. Ei ehkä mitään kaikkein raikkainta settiä, mutta muilta osin tarina ei ole kyllä vanhentunut yhtään.