ES_GHaEWkAAzp9t.jpg

Luin tämän siksi että haluan katsoa tästä kirjasta tehdyn leffan jossa toista pääroolia esittää Maria Ylipää, ja ajattelin että on järkevää lukea kirja ensin.

Tässä kuvattiin todella osuvasti sitä miltä tuntuu rakastaa masentunutta ja emotionaalisesti etäistä ihmistä samalla kun itselläkin on ongelmia. Tässä suhteessa kirjan loppu on aika masentava. En tosin tiedä mitä oikein odotin lopussa tapahtuvan.

Kirjassa kuvataan Helsingin homoskeneä 90-luvulla, ja olen todennut että vaikka old school -homomeininki onkin ihan kiehtovaa aiheena niin en olisi halunnut kuitenkaan itse olla osa sitä sen sisäänpäinlämpeävyyden, binäärisen sukupuolikäsityksen ja elämälle vieraan tiukan homo/hetero-jaottelun takia, ja tietysti sitten ovat nämä aidsit ja yhteiskunnan yleinen homovastaisuus joita ei voi vähätellä. Tarina ei kuitenkaan kerro homofobiasta, onneksi. Päähenkilö elää elämäänsä mielenterveysongelmaisten ihmisten ympäröimänä, ja väittää vastaan kun kulissipoikaystävän normo kaveri olettaa ettei "täyspäinen" ihminen voi kärsiä paniikkihäiriöstä. Onneksi sosiaalinen ilmapiiri on on omastakin lapsuudestani muuttunut sen verran, ettei mielenterveysongelmia pidetä valtakulttuurissa enää niin paljon osoituksena niistä kärsivän huonommuudesta tai peräti pahuudesta, mutta ainahan tuollainen "se oli vaan joku hullu" -diskurssi nousee esiin kun joku tekee jotain pahaa joka ylittää uutiskynnyksen.

Kirjan nimetön päähenkilö ja hänen kumppaninsa Piki hankkivat tienestejä myymällä postitse käytettyjä alusvaatteita. Tämä ei ole minulle ihan sitä "hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle ajautumista joka vaatii epätoivoisia ratkaisuja", jollaista takakannessa maalaillaan. Kirjan tunnelma on aika arkinen ja hetkittäin toiveikaskin, kunnes lopussa toivoa ei ole niin kuin maailmanlopussa ikään. En ehkä suosittele lukemaan tätä kirjaa jos sinulta on vastikään kuollut läheinen. Sen sijaan jos lgbt-teemat kiinnostavat ja haluaa vaikka tutustua Sofi Oksasen tuotantoon mutta ei lukea sotarikoksista ja ihmiskaupasta ja vastaavasta, niin voin kyllä suositella tätä.